Vakantiewereld Winterberg - Newsroom
Gipfelkreuz Clemensberg

Van actieweek tot wandelfestival: hoogtepunten van het Winterbergse wandelseizoen

Prachtige vergezichten, zuivere berglucht, pure natuur. Als je echt wilt genieten van de eerste warme, zonnige dagen met een lekkere wandeltocht, dan heeft de Vakantieregio Winterberg heel wat wandelplezier te bieden. De Rothaarsteig, de Hochsauerland bergkamroute of de Winterbergse Hoogtetoer, hier op het ‘Dak van Sauerland’ kom je als wandelaar allerlei bezienswaardigheden en panorama’s tegen. De bergweidemaand, het Hochsauerland Wandelfestival en nog veel meer. Het valt allemaal te beleven in de regio Winterberg en Hallenberg

Met zijn prachtige uitzicht rondom over het ‘Land van de Duizend Bergen’ is Altastenberg een echt wandeljuweel. Tijdens het ‘wandelactiefweekeind van 5 tot en met 7 mei toont het dorp al zijn schatten. Zo leren de wandelaars de ‘weerkeuken’ op de Kahler Asten kennen, het weerstation, en wandelen ze over bergpaden door het in bloei staande landschap. Onlangs kreeg Altastenberg de onderscheiden ‘leisteendorp’ vanwege zijn prachtige leisteengevels. Je kunt hier zien hoe de ruwe leisteen wordt bewerkt en zelf ook een poging wagen en leisteen te splijten. De VVV Altastenberg heeft een afwisselend wandelprogramma samengesteld, variërend van een bosbelevenistocht voor de ‘kids’, een historische wandeling tot een nachtelijke meiwandeltocht.

Bergweides zijn de schatten van de natuur
Aan het begin van de zomer staan de beschermde bergweides van Winterberg in volle bloei. Tussen de bonte kleurenpracht zie je vlinders dartelen, hoor je de krekels zingen en brommen gemoedelijk dikke hommels van plant naar plant. Om aandacht te vestigen op deze soortenrijke natuurtuinen, is er in juni een speciale actiemaand. Zo zijn er wandelingen onder begeleiding van een gids door de in de hoog gelegen delen gelegen unieke weidelandschappen. Ook zijn er gps-tochten voor gezinnen, waarbij een verstopte schat gevonden moet worden. Een diepe ontspanning ervaar je tijdens bergweide-yoga. Behalve wellness- en vitaal-aanbiedingen, zijn er ook verschillende culinaire verrassingen met bergweideproducten in deze actiemaand. De data voor de diverse activiteiten zijn de weekeinden van 11,12, 18, 19 en 25 en 26 juni.

De bergweides zijn zeker niet alleen in juni het bekijken waard. Al op 18 en 25 mei kun je mee met wandelingen met een gids van het LIFE-project van het Biologische Station Hochsauerland. Je leert dan van alles over hooiproductie en wat je allemaal met hooi kunt doen. Lekker ontspannen met yoga in de bergen staat elke dinsdag op het programma vanaf 24 mei. Wie wil leren maaien met de zeis kan terecht op een cursus op 7 mei.

Diep doorademen, mediteren en de schoonheid van het landschap in je opnemen. Tijdens een wandeling over het ‘Landschapstherapiepad’ maak je niet alleen een wandeling door de natuur, maar ook in jezelf. Heel wat natuurvrienden hebben inmiddels het ‘Gouden wandelpad’ door de hoogheide van Niedersfeld leren kennen. Tien informatiestations langs de route stimuleren de wandelaar de alledaagse dingen met andere ogen te zien: de ene keer een verre blik over de bergen, dan intensief kijken naar de bossen of naar een murmelend beekje. Start is het dorpscentrum van Niedersfeld.

Een Landschap, dat regelrecht heilzaam is
Een eindeloos tapijt van heide, grassen en mossen. Daartussen jeneverbesstruiken en kromgegroeide grove dennen. Die fascinerende natuur is ook het toneel van het Hochsauerland wandelfestival van 7 tot en met 9 oktober. Dit wandelevent vindt elk jaar op een andere plek plaats. Dit keer staat het beschermde natuurgebied van het Hilletal bij de dorpen Hildfeld en Niedersfeld centraal. Ook dit jaar is er weer een uitgebreid programma. De deelnemers wandelen onder meer rond het hoogstgelegen meer van Nordrhein-Westfalen, de Hillebachsee, over het ‘Gouden wandelpad’ en naar het Clemenskruis. Ook is er weer een culinaire wandeling door de groene natuur.

Met de gids de historie en regio ontdekken
Traditiegetrouw trekken op 1 mei gezinnen en groepen vrienden met de bolderkar de natuur in. Op diverse plekken kun je mee met mei-wandeltochten onder leiding van een gids. Zo is er een tocht langs de vroegere grens bij Hallenberg-Braunshausen met aansluitend een barbecue of een gezinswandeling rond het Winterbergse ‘hemeldorp’ Neuastenberg. Een prachtige lentewandeltocht is er ook op de nationale ‘wandeltocht van de biodiversiteit’ op 4 mei. Het thema is ’samen wandelen en de verscheidenheid van de natuur beleven’. De tocht gaat van start bij het „Kräuterkümpchen“, een originele leer- en kijktuin aan de Hallenbergse Kump. Een woudpedagoge en een bosopzichter van het Winterbergse bosambt nemen gasten mee op surveillance door het bos; een goede tip voor gezinnen met kinderen. Het wandelaanbod van de Vakantiewereld Winterberg wordt dit seizoen ondersteunt door de afdelingen Astenberg van de SGV (Sauerlandse bergvereniging).

Waar eens de smalspoorbaan van Olsberg over Winterberg naar Medebach pufte, kunnen nu wandelaars de schoonheid van de natuur ontdekken. Schilderachtige dalen, het vogelreservaat Medebacher Bucht en het rozendorp Assinghausen. Op dit gedeelte van de voormalige spoorbaan kunnen op 21 juli en 25 augustus een tocht onder leiding van een gids worden gemaakt.

Spannende tips voor eigen tochten
Wie op eigen houtje de regio te voet wil ontdekken, vindt op http://nl.winterberg.de een groot aantal tips voor mooie tochten. Zo zijn er wandelingen door kloven en over bruggen, historische of geologische wandelingen, tochten langs heldere waterstroompjes en bronnen, wandelingen langs oude grenzen of tochten naar de pieken van de bergen. Zo rijk geschakeerd is de wandelportflio van de vakantieregio Winterberg en Hallenberg. Het hele seizoen lang zijn er ook diverse halve en hele dagmarsen onder leiding van een gids. Deze tochten staan vermeld in de evenementenkalender.
Informatie over alle tochten en evenementen zijn verkrijgbaar bij de Tourist-Information Winterberg, telefoon +49(0) 2981/92500 of info@winterberg.de.

voeg deze Tekste toe aan de persmap

Bilddownloads für die Presse:

wandern am Hillebachsee Wanderschuhe Wanderer Wanderer am Gipfelkreuz
Meer dan 500 deelnemers aan Challenge in Winterberg van wielerlegende Olaf Ludwig
Europa’s grootste freeride-festival, bobsleebaan „berg op“, toertocht met Olaf Ludwig
Impressum · Contact · Datenschutz · Copyright © 2014 by Ferienwelt Winterberg
Blogverzeichnis Blogverzeichnis - Bloggerei.de